Vakantie in Umbrië

Vakantie in Umbrië

25 maart 2020 0 Door Peter

VAKANTIE IN UMBRIË 

Uw vakantie in Umbrië wordt een beetje romantisch. Umbrië ligt in het hart van Centraal-Italië en is de enige regio van Italië die niet aan zee ligt. Het gematigde reliëf van de Centrale Apennijnen vloeit zich harmonieus samen met een bol heuvellandschap, waarin talrijke heldere bronnen, woeste rivieren en blauwfrisse meren de regio vruchtbaar houden. 

Kerkelijke staat 

Na een Etruskische bezetting en de Romeinse periode volgden de invallen van de Barbaren. De rivaliserende gemeenschappen, die weldra werden overheerst door Perugia, bevochten elkaar gedurende de middeleeuwen. In de 16e eeuw voegde het pausdom Umbria bij de kerkelijke staat. 

Cultureel erfgoed 

De meeste Umbrische steden, gelegen op de flanken of toppen van de heuvels, hebben een opmerkelijk middeleeuws karakter met nauwe okergele straatjes en fluwelen fonteintjes. Het kenmerkende Toscaanse landschap met heuvels en cipressen gaat in het zuidwesten over in Umbrië. De Umbrische dorpen en steden hebben overvloedig veel cultureel erfgoed. 

Assisi 

Assisi bewaart vroom de herinnering aan de H. Franciscus en de twee opeengestapelde kerken van de basiliek staan boordevol meesterwerken. De Kruisiging van Cimabue en de frescoreeks waarin Giotto het leven van de heilige verbeeldde, zijn enkele van zijn kunstwerken. De kunstenaar verruilde de vergulde achter¬grond voor een wereldse natuurlijke ruimte. 

Michelangelo 

Orvieto is midden op de vlakte gebouwd op een sokkel van tufsteen. Iedere zaterdag wordt er een aardewerkmarkt gehouden op de Piazza del Popoio, niet ver van de romaansgotische domkerk, die een reeks fresco’s van Luca Signorelli bevat, met name van het Laatste Oordeel, dat enkele jaren later werd uitgebeeld door Michelangelo. Een vakantie in Umbrië is net een schilderij.