Eten en drinken in Trentino-Zuid-Tirol

Eten en drinken in Trentino-Zuid-Tirol

25 maart 2020 0 Door Peter

ETEN EN DRINKEN IN TRENTINO-ZUID-TIROL 

Brood 

Eten en drinken in Trentino-Zuid-Tirol is een culinaire ontdekkingsreis. Brood speelt een grote rol, als begeleider van maaltijden. Naast roggebrood en plaatbrood zijn er ook nog de zogenaamde Parels, afkomstig uit Val Venosta en gemaakt van roggemeel en zuurdesem. De naam danken ze aan het feit dat ze vroeger per twee werden gebakken. Indien een van de echtelieden overleden was, werd er nog maar een halve parel gebakken. Het brood in Alto Adige wordt vaak op smaak gebracht met komijn, anijs en venkel. 

Smacafam 

In Trentino proef je duidelijk de Venetiaanse invloed. De alpiene invloed zie je weer terug in de condimento, de manier waarop de pasta is bereid met boter, kaas, wild, maar ook wilde champignons. Een typisch streekgerecht is smacafam, een boekweitomelet met een fijngekruimeld droog worstje. Uiteraard kent ook deze regio haar eigen pastavarianten. 

Grana Trentino 

De meest beroemde kaas is Grana Trentino. En ook is de Grana Padano DOP en de Asiago DOP afkomstig uit dit gebied. Ieder bergdorp heeft weer zijn eigen variant. Alle kazen worden van koemelk gemaakt. Vezzena wordt door velen gezien als de beste kaas, deze is vernoemd naar de gelijknamige berg in Trentino. Zelten 

Deze cake is gemaakt van roggebloem en bevat gekonfijte vruchtjes, noten, honing, kaneel en likeur. 

De variant uit Trentino is lichter doordat er geen roggebloem is verwerkt, maar wel extra eieren. Eten en drinken in Trentino-Zuid-Tirol is een beetje spannend.