Cultuur en historie van Umbrië

Cultuur en historie van Umbrië

25 maart 2020 0 Door Peter

De veelomvattende cultuur en historie van Umbrië laat zich niet in twee woorden omschrijven. Vanaf de 11e eeuw begint ook in Umbrië het tijdperk van de autonome stadstaten. De politieke macht in de steden transformeert haar pleinen die de trots en de macht van de Communes moeten uitdrukken. 

Zetel van de macht 

Op het Piazza IV Novembre in Perugia verschijnt, naast de bewonderenswaardige 17e eeuwse Fontana Maggiore van Nicola en Giovanni Pisano en de Kathedraal van San Lorenzo, het Palazzo dei Priori, de zetel van de macht van de stadstaat. 

Signorie 

Maar in het midden van de 14e eeuw verandert het politieke klimaat. De harde verhoudingen en conflicten tussen de communes en de Pauselijke Staat bevorderen de opkomst van de signorie, de machtigste families in een stad. Stedelijke pleinen en openbare gebouwen veranderen in vestigingen van deze signorie, symbolen van de pracht en praal en de geraffineerde cultuur van de nieuwe hoven. 

Heilige 

Tussen 1182 en 1226 zijn het de heilige Franciscus van Assisi met zijn volgelingen die in sterke mate de geschiedenis van Umbrië bepalen. In 1228, nog geen twee jaar na de dood van de heilige, wordt in Assisi de eerste steen gelegd van de aan hem gewijde Basiliek, een onbetwist meesterwerk dat de geboorte van de moderne kunst inluidt. 

Dom van Orvieto 

De Basiliek stond model in de regio voor de nieuwe vorm van architectuur, de Gotiek. Enkele decennia later vond deze zijn hoogtepunt bij de bouw van de elegante voorgevel van de Dom van Orvieto. De cultuur en historie van Umbrië presenteert zich in al haar cultureel erfgoed.