Cultuur en historie van Trentino-Zuid-Tirol

Cultuur en historie van Trentino-Zuid-Tirol

25 maart 2020 0 Door Peter

Tirol 

De cultuur en historie van Trentino-Zuid-Tirol is veelomvattend. Het gebied maakte tot 1918 deel uit van het Oostenrijkse kroonland Tirol en kwam bij de Vrede van Saint-Germain toe aan Italië. Vooral tijdens het fascistisch bewind, maar ook nog na de Tweede Wereldoorlog, heeft er een door de Italiaanse overheid gestimuleerde migratie van Italianen naar het gebied, vooral naar Bolzano, plaatsgehad. 

Aanslagen 

Sinds de toekenning, door een Italiaans-Oostenrijks verdrag in 1946, van autonomie aan de gehele regio, was het gebied regelmatig het toneel van acties en aanslagen tegen de Italiaanse regering. Na moeizaam overleg met Oostenrijk besloot de Italiaanse regering in 1969 tot nieuwe maatregelen ten gunste van de Duitstalige bevolking. 

Handelsroutes 

De vroegere handelsroutes van de Romeinen liepen overigens ook dwars door het gebied. Één van deze routes lag voor een groot deel langs de oevers van de rivier Adige. Vervolgens ging het noordwaarts richting de Brennerpas. Ook tegenwoordig wordt deze route nog veelvuldig toegepast en dat heeft ongetwijfeld zijn invloed gehad op het Duitssprekende Alto Adige. De cultuur en historie van Trentino-Zuid-Tirol kent invloeden van beide landen.